治療師介紹: Jocelyn Wong 廿三

👋🏻大家好, 我係Jocelyn Wong (黃樂之),可以叫我廿三😉。我係一位註冊藝術(表達藝術)治療師同時亦係一位音樂人。過去我曾經係澳洲主修音樂同認知腦神經心理學,返到香港於香港大學完成表達藝術治療碩士訓練。我目前有同唔同既NGOs合作,提供表達藝術治療服務比不同需要既人,另外亦有提供音樂教育既工作。

從小到大我都深深感受到藝術對一個人既情感表達同思想有莫大既關係,音樂、視覺藝術、電影、舞動往往都好容易勾起觀賞者既情緒同反思。雖然身處香港我地接觸藝術既機會唔多,甚至好多時藝術只淪為互相爭競既工具,但表達藝術既重點唔係訓練我地有幾過人既技巧,或者我地有幾多才華,而在於創作者係自由創作既空間和時間所流露同表達出既情緒同想法。過往我所接觸到既人無論老中青幼,無論係特殊教育需要既小朋友,定係有情緒困擾既成人,佢地所展露既創意同表達往往都能觸動人心。

「ExpresSoul」 同 「藝述行」 呢個名既意思,亦係讓Express our souls, 透過藝(術)述(同)行👫👬👭。所以,我希望透過表達藝術治療與唔同既人同行,分享佢地所表達既畫面、聆聽想被聆聽既聲音,令藝術係呢個社會唔再只係一個充滿批評同壓力既媒介,而係一種人與人之間互相溝通同支持既方式🙆‍♀️。

如果你希望知道更多有關我地ExpresSoul既資訊,就Follow我地facebook page同留意我地既網頁更新啦!

Featured Posts
Posts Are Coming Soon
Stay tuned...
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square

© 2018-2020 藝述行表達藝術治療中心有限公司

Expressoul Expressive Arts Therapy Centre Company Limited

All Right Reserved. 

 

 

(852)55007824 |   info@expressoul.hk

  • Facebook
  • YouTube
  • Instagram

Last updated  NOV 2020

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now